Media

Böcker, filmer, radio-inslag m.m. om hedersförtryck.

Böcker

 • Yahya Hassan
  Yahya Hassan, född 1995, debuterar med en självbetitlad diktsamling om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Det är en modig och explosiv bok som slagit kritikerna och läsarna med häpnad. Den har kallats en absolut nödvändig beskrivning av ett Danmark idag – och är därmed på många sätt en beskrivning av dagens Sverige.
  Författare: Yahya Hassan.
 • Du är född att göra skillnad
  “Du är född till att göra skillnad är en empowermentbok skriven av Melissa Delir. Empowermentboken är ett självstärkande material, som även riktar sig till yrkesverksamma för att få en djupare förståelse.
  Denna bok har två huvudpersoner: Den ena är du – och den andra är Melissa.
  Kanske kan du se hela boken som ett långt, innehållsrikt och personligt brev till dig från en medsyster som generöst,
  ärligt och med hopp i rösten vill dela med sig av sina erfarenheter”.
  Författare: Melissa Delir.
 • Det finns inga skridskor i öknen
  “En ungdomsroman med två huvudpersoner: Fatima som med sin familj flytt från Irak och svenska Sofia som strular och testar gränser. Berättelsen kretsar kring Fatima och hennes pappa som vill styra hennes liv och inte tillåter att hon tillägnar sig svenska vanor. Fatima gör ett försiktigt uppror, trotsar pappan och åker skridskor med Sofia, fast hon inte får. När hon ramlar i en vak, hamnar på sjukhus och allt uppdagas blir hennes pappa rasande och är beredd att förskjuta henne. Mamman och Sofia lyckas ändå få honom på bättre tankar. Sofia är en vanlig svensk tonåring som saknar föräldrakontakt och trygghet i tillvaron. Händelsen med Fatima förändrar också hennes liv.”
  Författare: Mats Berggren.
 • Stjärnlösa nätter
  “Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.Arkan Asaad skriver ogarderat, charmigt, väldigt kul och väldigt sorgligt. I Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av en hederskultur från en ung mans synvinkel”.
  Författare: Arkan Asaad.
 • Hbt och heder
  “Du ska vara snäll och din familj är det viktigaste, du ska inte bråka med dem. Om du vill tycka om killar då får du göra det men då får du göra det i hemlighet och ta straffet sen. Var hur du vill, men kräv inte att alla andra ska acceptera det. Håll det för dig själv.”- Chia, 22-årig kille. Sedan morden på Fadime Sahindal och Pela Atroshi har begreppet hedersrelaterat våld blivit en del av det svenska språket. Begreppet heder har hittills huvudsakligen associerats med mäns våld mot unga heterosexuella kvinnor. Att också hbt-personer oavsett kön drabbas har uppmärksammats i betydligt mindre utsträckning. I denna intervjustudie berättar unga hbt-personer som vuxit upp i familjer med hedersnormer om sina liv. De berättar om de våldsamma konsekvenser som drabbar den som bryter mot familjens normer och om ett samhälle som vänt dem ryggen”.
  Författare: Hedvig Nathorst-Böös, Frida Dari och Cecilia Jarl-Åberg.
 • Vägen ut från familjevåld
  Information på svenska och arabiska för våldsutsatta kvinnor och flickor. Skrifterna innehåller fakta om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och kvinnors rättigheter i det svenska samhället.
  Författare: Ritva Olovson
 • Fallen flicka
  “Rona är sen ut från skolbiblioteket. Klockan är strax efter fem. Hon skulle egentligen behöva fortsätta att läsa sina läxor, men hon vet att det här är allt hon får. En alldeles egen, speciell timme mellan fyra och fem. Fyra, då skolan egentligen slutar. Fem, då den slutar enligt det specialgjorda schema som Monika, hennes lärare, har gett henne så att hon ska kunna visa pappa hemma att hon är schemalagd till klockan fem. Hennes gyllene, heliga timme.” Rona är 16 år. Hon och hennes familj, mamma, pappa och sex syskon, flydde från Afghanistan och kom till Sverige för ett par år sen. Rona är den enda som riktigt har acklimatiserat sig, mamman är gravid och pappan lämpar över allt ansvar på sin äldsta dotter, som är den som får sköta hela hushållet. Men hon har det svårt, hennes pappa håller henne under sträng uppsikt och så fort hon inte gör som han säger så slår han henne”.
 • Fosterland
  “En sexårig flicka och hennes familj lämnar nomadstammen i turkiska Kurdistan för 70-talets svenska folkhem och en ljusare framtid. För barnen går det bra, de ser ingen konflikt mellan det gamla och det nya. Men föräldrarna har det inte lika enkelt. De hade offrat allt för att ge sina barn en bättre framtid men känner i stället att de förlorar dem. Mamman försöker förgäves ta kontroll över barnen och pappans aggressivitet tar sig alltmer våldsamma uttryck. Till slut är skilsmässan ett faktum. En fristående fortsättning på den hyllade debuten Stamtavlor. Det här är sagan om en flicka som gör motstånd mot det som anses självklart, om syskonkärlek och om en mamma som mot sin vilja tvingas bryta med allt det gamla”.
  Författare: Dilsa Demirbag-Sten
 • Fjäril i koppel
  “För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Ukraina till den lilla staden Zadrabad vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter  och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset”.
  Författare: Zinat Pirzadeh
 • Imamens dotter
  “Bland de muslimska pakistanierna i England är Hannahs far en andlig vägledare. I sin egen familj använder han sin makt på ett annat sätt: han utsätter sin dotter för både fysiska och psykiska övergrepp. Resten av familjen vet. Ingen förmår hjälpa.
  Hannah själv försöker klara både skolan och livet hemma, men när släkten förebereder hennes bröllop med en man hon själv inte har valt flyr hon.
  Imamens dotter är en berättelse om att välja friheten trots att den har ett högt pris. Hannah Shahs självbiografi har fått stor uppmärksamhet.
  Författare: Hannah Shah
 • Varför mördar man sin dotter?
  Författarna Emre Güngör och Nima Dervish har träffat och intervjuat Fadimes pappa Rahmi, Pelas pappa Agid och hennes bror Bawer, samt Saras kusin. Boken tar sin utgångspunkt i det hedersrelaterade våldet och mäns våld mot kvinnor, utifrån männens perspektiv. Tidigare har ingen försökt ta reda på hur gärningsmännen tänker och varför de begår dessa fruktansvärda dåd. Inom vissa kulturer är mannen överordnad kvinnan. Att så är fallet är en vedertagen sanning. Vad männen själva tycker om denna situation är mindre känt. I arbetet för att få bukt med hedersproblemen menar författarna att männen måste inkluderas i samtalet. Hur upplever männen själva sin livssituation? Är deras överordnade ställning alltid positiv? Och hur ska dessa man göra för att förändra dessa attityder?
  Författare:  Emre Güngör och Nima Dervish
 • En fråga om heder
  Vad kan få en far att döda sitt barn, eller en bror sin syster, för hederns skull? Hur kan en människa drivas så långt att mord känns som enda utvägen? Unni Wikan, norsk professor i socialantropologi, bestämde sig efter mordet på Fadime Sahindal för att undersöka företeelsen hedersmord.
  Författare: Unni Wikan
 • I hederns skugga
  I denna bok kommer unga män som är uppvuxna med hedersnormer till tals.De är dagens bröder och morgondagens äkta män och pappor. Vad vet vi egentligen om dem? Är de förtryckare eller offer?”I hederns skugga” är baserad på intervjuer med tio unga män i åldern 15 till 23 år, som har sina rötter i olika länder men är födda eller uppvuxna i Sverige.De berättar om vilka krav och förväntningar deras familjer har på dem.Boken är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner med unga kring dessa teman och innehåller många tips och metoder för hur man kan arbeta förebyggande med ungdomar i grupp. Den sätter hederstänkandet i ett sammanhang och försöker skapa förståelse för varför det ser ut som det gör.

 • Författare: Dilek Baladiz
 • Vilsen längtan hem
  “Den här berättelsen är självupplevd och utspelar sig under en period som på ett drastiskt sätt kom att förändra Melissa Delirs liv.När hon var tre år kom hon med sin familj till Sverige från Syrien. Tills hon var arton levde hon i en ständig solförmörkelse. En vardag präglad av fysiskt och psykiskt våld, grundat i en kristen hederskultur. Så en oförglömlig dag fattar hon det kanske svåraste beslutet en människa kan fatta. Hon flyr från sin egen familj.Här får vi följa Melissa från det att hon lämnar sitt hem till där hon står idag, på egna ben, men med många djupa ärr i både kropp och själ. Vi får ta del av hur hon ideligen tvingas byta boendeformer och ständigt kastas mellan hopp och förtvivlan. Hon hamnar på skyddat boende, stödboende, hos jourfamilj och på psykakuten och hon kämpar med psykologer, kuratorer, socialsekreterare och boendepersonal”.
  Författare: Melissa Delir
 • Barnbrudar
  “Tina Thunander har träffat flickor som stått brud långt före artonårsgränsen. Hon har intervjuat religiösa ledare och representanter för sociala myndigheter, skolor och polisen. Hos dem är barnäktenskapen välkända, men de saknar möjlighet att stoppa dem. Ibland blundar de. Och tvångsäktenskap är inte förbjudet i Sverige.”
  Författare: Tina Thunander
 • Kartor för vilsna älskande
  “När Jugnu och hans älskade Chanda försvinner blir ingen egentligen förvånad. De unga tu har, precis som många andra par i England, levt tillsammans utan att vara gifta, men i deras pakistanska familjers ögon har de dragit skam och vanära över hela släkten. Fem månader senare grips Chandas bägge bröder, misstänkta för att ha mördat kärleksparet.
  Jugnus bror Shamas har levt i England i många år. Hans hustru är rättrogen muslim och lever helt enligt det gamla hemlandets sedvänjor. Detta har drivit deras tre barn ifrån dem, inte minst dottern som giftes bort i Pakistan när hon var sexton och som nu återvänder och ställer sina föräldrar mot väggen. Hur kan en mor offra sin egen dotter. För vad? Och för vems heder?”.
  Författare: Nadem Aslam
 • Brick Lane
  Brick Lane handlar om Nazneen, en ung kvinna från Bangladesh som hamnar i London, hos en dubbelt så gammal man genom ett arrangerat äktenskap. Boken behandlar hur Nazneen långsamt låter sig integreras i en för henne helt främmande miljö.
  Författare: Monica Ali
 • En fråga om heder
  “Boken handlar om att vara en del av två kulturer, eller kanske mer rätt, om att vara mellan två kulturer. Boken bygger på berättelser och livserfarenheter från ett antal unga flickor och kvinnor med just den bakgrunden, även om karaktärerna i boken är påhittade.”
  Författare: Gunilla Wahlström
 • Överlevnadshandboken
  7 flickor med utländsk bakgrund i åldrarna 16-27 år berättar om sina erfarenheter av att leva i två kulturer samtidigt. I boken finns information om vart man kan vända sig för att få hjälp när situationen känns ohållbar. Det finns även intervjuer med personer som genom sitt jobb möter flickor som lever under svåra förhållanden. Advokat Elisabeth Fritz och den socialdemokratiske riksdagsledamoten Nalin Pekgul är några av de som delar med sig av sina erfarenheter. Boken riktar sig främst till dessa flickor men även till vuxna som möter dem i sin vardag.
  Författare: Farnaz Arbabi

 • Blomma i Afrikas öken
  “En blomma i Afrikas öken är en berättelse om Waris Dirie, en kvinna som aldrig ger upp. Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionella muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London “upptäcktes” hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält. Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag. En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning”.
  Författare: Waris Dirie
Visa fler

Filmer

 • Mustang
  “I Oscarsnominerade Mustang följer vi fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet, och på vägen hem från skolavslutningen skrattar och skojar de med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister mormor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid”.
 • Sonita
  Tysk-afghansk dokumentär från 2015. “I drömmen är 18­-åriga Sonita världsberömd rappare och dotter till Rihanna och Michael Jackson. I verkligheten är hon en papperslös afghansk flykting i Iran. Inte nog med att Iran förbjuder kvinnor att sjunga – Sonita måste också kämpa mot sin konservativa familj som vill gifta bort henne. Men hon ger sig aldrig! En av 2016 års mest prisade dokumentärer”.
 • Our girl
  En tre minuter lång film som syftar till att få samhällen att prata om och agera för att förhindra tvångsäktenskap. Filmen, som delvis är animerad, inkluderar historier som alla är baserade på sanna fall av tvångsäktenskap. Se filmen här.En fem-minuters lång film av Botkyrka ungdomsfullmäktiges sommarjobbare. Filmen handlar om hedersrelaterat våld och förtryck och visar exempel ur ungdomars vardag som lever i en hederskontext. Klicka här för att se filmen.
 • Innan snön faller
  Siyar virar in kroppen i plast, kryper ner i oljetanken på en lastbil och reser över gränsen mellan Irak och Turkiet. Han är på jakt efter sin syster Nermin som rymt från sitt stundande bröllop med byäldstens son hemma i irakiska Kurdistan. Framme i Istanbul möter Siyar Evin, en tjej som lever på gatan klädd som en kille. Tillsammans slår de följe västerut. Evin drömmer om att bo hos sin pappa i Tyskland. Siyar har ett hemligt uppdrag som han gradvis börjar ifrågasätta.
 • Cheba Louisa
  När Djemila flyttar hemifrån, det vill säga, till hyreshuset mitt emot föräldrarnas, är mamma Zohra otröstlig över dotterns abrupta frigörelse. Zohra förstår inte varför Djemila först inte gifter sig med Ahmed, hennes utvalde, och bildar familj som sig bör. Alltså vore det otänkbart för Djemila att berätta om förhållandet till den franske kollegan. Men trots moderns kyskhet och traditionella leverne – precis som hemma i Algeriet, upptäcker Djemila att hennes egen moster var en av Algers mest firade dansöser. En hjärtvärmande komedi om traditioner,familjeband och oväntad vänskap.
 • Honour Diaries
  “Honor Diaries features nine courageous women’s rights advocates with roots in Muslim-majority societies. These women, who have witnessed firsthand the hardships women endure, are profiled in their efforts to affect change, both in their communities and beyond. Freedom of movement, the right to education, forced marriage, and female genital mutilation are some of the systematic abuses explored in depth.”
 • Banaz- a love story
  Banaz was born in Iraq and moved to England with her family when she was 10 years old. She was married at age 17 with a man 10 years older than her in an arranged marriage. Within months the marriage turned violent. Banaz wanted a divorce and fell in love with someone of her own choosing, this behaviour was found to be shameful by her family leading to her death in January 2006. Banaz went to the police 5 times before her death. Detective Chief Inspector Caroline Goode of the Metropolitan Police led the investigation to recover the body of Banaz and her killers, securing the first ever extradition from Iraq to Britain.
 • When we leave
  Prisbelönad film om Umay som  är en ung kvinna med turkiskt ursprung som slåss för en självständighet i Tyskland, mot motståndet från hennes egen familj.
 • Brick Lane
  Brick Lane handlar om Nazneen, en ung kvinna från Bangladesh som hamnar i London, hos en dubbelt så gammal man genom ett arrangerat äktenskap. Filmen följer hur Nazneen långsamt låter sig integreras i en för henne helt främmande miljö.
 • När mörkret faller
  En thriller om heder, lojalitet och modet att stå upp för vad du tror på. Två unga systrar hamnar i en mardrömslik och livsfarlig återvändsgränd när de går emot sin familjs vilja. Några dörrvakter attackeras av ett gäng kriminella och rena kriget utbryter. En framgångsrik kvinna, vinnare av Stora Journalistpriset, polisanmäler sin man som misshandlar henne och chockas när hon inser att hon därmed får en ny fiende i deras gemensamma journalistkollegor. Men vad ingen av förövarna har förutsett är den enorma kampvilja som nu väcks hos de som hotats en gång för mycket.
 • Jalla jalla
  “Svenske Måns och nysvenske Roro är bästa kompisar. De är som killar är mest och hetsar inte upp sig i onödan – tills det visar sig att de båda står inför allvarliga problem. Måns har svårt att få till det i sängen, trots att han älskar sin flickvän. Och Roros familj, som har rötter i Libanon, vill gifta bort Roro med Yasmin redan om en vecka! Det hela kompliceras av att Yasmins familj hotar att skicka tillbaka Yasmin till Libanon om hon inte gifter sig. Vad ingen av äktenskapsmäklarna vet är att Roro redan har en svensk flickvän”.
 • Vingar av glas
  “Nazli är 18 år, född i Iran men uppvuxen i Sverige. Hon bor med sin pappa Abbas och sin äldre syster Mahin. Nazli, som vill smälta in i det svenska samhället, kallar sig Sara, något som sårar pappa Abbas. En dag berättar Abbas hur han ser på sina döttrars framtid. Han planerar att ha en fest för sina vänner och släktingar och vill bl.a. bjuda två iranska män som han ser som potentiella makar till sina döttrar. Nazli har ett mycket bra förhållande till sin pappa, blir bestört. När hon sedan träffar sin svenske pojkvän Johan, blir hennes situation genast komplicerad”.
Visa fler

TV, Radio m.m.

 • Socialtjänstpodden
  Origo Stockholm berättar hur de jobbar mot hedersvåld! Viktig och intressant lyssning! Lyssna på programmet här.
 • P1-dokumentär- Jag älskar dig, så dom hatar mig.
  Hanin och Sara råkade bli kära i fel killar. Familj, släkt och vänner är kritiska och försöker tvinga dem att göra slut. Kan kärleken segra över hedersnormerna?Öppna och berörande berättelser om kärlek som bryter mot normerna. En P1 dokumentär av Klara Levin. Klicka här för att lyssna.
 • Verkligheten i P3
  Nora får inte leka med pojkar, dagboken kontrolleras och hon får stryk när hon kommer hem för sent. Ensam i sängen fantiserar hon om att fly från sin familj. En dag blir det verklighet. Nora Adin har flytt från hedersförtryck och levt under skyddad identitet. Idag är hon 22 och har saker att ta igen som hon missade under sina tonår. För att lyssna på avsnittet tryck här.
 • Kaliber- om gömda hbtq-flyktingar
  Aleh ser sig ständigt om över axeln när hen är ute. Hen har fått avslag på sin asylansökan men vågar inte återvända till sitt hemland. Hur förföljd måste du vara för att beviljas asyl? För att lyssna på avsnittet tryck här.
 • Könsstympningens pris
  Leyla Hussein är en av de 66 000 kvinnor som har utsatts för könsstympning i Storbritannien. De lever med ständiga smärtor och infektioner, och det är vanligt att de drabbas av komplikationer vid samlag, förlossning, mens och vanliga toalettbesök. Könsstympning är olagligt i Storbritannien sedan 1985, men ingreppen sker fortfarande i landet. Vi följer Leyla Hussein i hennes kamp för att stoppa könsstympning i Storbritannien. Hon reser ett tält mitt i London där hon serverar vaginamuffins, visar bilder och berättar om kvinnlig könsstympning för de chockade deltagarna.
 • TED Talk- End Child Marriage
  Se fyra väldigt inspirerande kvinnor tala om deras kamp för bekämpa barnäktenskap. Klicka här för att komma vidare till kvinnornas berättelser.
 • P3 Dokumentär- Mordet på Pela 
  Den 24 juni 1999 skjuts 19 åriga Pela till döds i familjens hus i irakiska Kurdistan under en semester resa till hemlandet. Motivet är att hon rymt hemifrån och inte levde efter familjens regler och traditioner efter familjens flytt till Sverige. Lyssna på dokumentären här.
 • P3 Dokumentär- Mordet på Fadime
  en 20 november 2001 håller 25-åriga Fadime Sahindal ett tal i Sveriges riksdag. Två månader senare är hon död. Med två skott i huvudet, i hallen i sin systers lägenhet, skjuts Fadime till döds av sin egen far. Lyssna på dokumentären här.
 • Poddjouren avsnitt 2- Unga killars våld
  Många tänker på vuxna när de hör om våld i nära relationer, men också unga män och killar utövar våld mot sin flickvän. I själva verket är unga kvinnor och tjejer de som är mest utsatta för våld i en relation, oftast av en jämnårig eller något äldre kille. I andra avsnittet diskuterar Olga Persson och Zandra Kanakaris om hur unga killars våld i nära relationer ser ut och om hur vuxenvärlden sviker. Lyssna på podcasten här.
 • UR- En bok, en författare
  I boken “I hederns skugga” av Dilek Baladiz kommer unga män som är uppvuxna med hedersnormer till tals. Vilka krav och förväntningar har deras familjer på dem som bröder och som blivande äkta män och pappor? Boken baseras på intervjuer med tio män i åldern 15-23 år som har sina rötter i olika länder men är födda eller uppvuxna i Sverige.” Se intervjun här
 • UR Barnaminiseriet- Utsatt i flera led
  Ända sedan Malin var liten har hon utsatts för svek och misshandel. För sex år sedan tvingades hon resa till Pakistan där hon giftes bort med sin fars kusin – trots att hon knappt förstod vad som hände. Idag har hon begärt skilsmässa och håller sig gömd av rädsla för sitt liv. Personer med intellektuella funktionsnedsättningar utsätts, precis som de utan funktionshinder, för hedersrelaterat våld och förtryck. Har man inte verktyg att göra sin röst hörd kan det vara svårt att ta sig ur det man tvingats in i. Vi möter också föreningen Tjejers rätt i samhället, TRIS, som håller på att organisera ett skyddat boende för just den målgruppen – en grupp som samhället och myndigheterna hittills haft stora svårigheter att möta. Lyssna här
 • Kan man vara bög och assyrier?
  Under Huddinge demokratidagar 2013 berättar riksdagsledamot Robert Hannah om sina erfarenheter som homosexuell man uppvuxen i Sverige, med assyrisk bakgrund. Se intervjun här.
 • P1 Sommar- Sarita Skagnes
  “Flickan som fick ”frihetsvingar” och orsakade en skandal men fann sitt människovärde. Föddes som oönskat flickebarn och redan då ville hennes far ta livet av henne. Byttes bort mot en pojke och växte upp som tjänsteflicka i Indien. I sin bok Bara en dotter beskriver hon hur hon sedan kom till Norge som 16-åring och tvingades bryta all kontakt med sin familj sedan hon förälskat sig i en norsk man. Jobbar idag för flera välgörenhets-organisationer och föreläser om flickors utsatta situation i världen. Hennes bok har hittills utkommit på norska, svenska, finska och engelska”. Lyssna här.
 • P3 Nyheter- Hedersvåld mot killar glöms bort
  Unga killar riskerar att glömmas bort i jobbet mot hedersrelaterat förtryck och våld, enligt en delrapport från Länsstyrelserna. 70 000 tusen unga mellan 16 och 25 riskerade 2008 att bli bortgifta mot sin vilja. Drygt hälften av dem var killar. Trots det ligger fokus till stor del på tjejerna. Inslaget sändes tisdagen den 12 mars 2013 lyssna här
 • P1 Tendens- Familjens heder och synd
  rik berättar hur han blev utesluten från sin familj enligt Jehovas vittnes regler. Hedvig Nathorst-Böös berättar utifrån Intervjustudien HBT & Heder (RFSL). Lyssna här.
 • P3 Dokumentär- Myten om mödomshinnan
  “Jag har aldrig sett en mödomshinna”, säger Monica Christianson, som själv undersökt tusentals kvinnor i sitt arbete som gynekolog. “Och den enkla förklaringen till det är för att den inte existerar”. Lyssna här.
 • Kontrollerad, övervakad och bortgift
  “Det här är en film om hedersrelaterat våld och förtryck riktad till personal i skolan. Skolan har en unik möjlighet när det gäller att upptäcka utsatta ungdomar och att hjälpa dem att komma i kontakt med ansvariga myndigheter. Här får du möta personer som har varit utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck och som har fått hjälp av skolan. Du får också möta skolpersonal och experter som har erfarenhet av att hjälpa barn och ungdomar och som delar med sig av sina kunskaper”. Se här.
 • UR Orka- Linnea vill inte gå hem
  “Linnéa är tolv år och lever i en familj där pappan kontrollerar och är våldsam mot hennes mamma. Vad kan Linnéa göra för att få hjälp? Linnéa är en fiktiv karaktär vars situation påminner om många barns, så vi besöker Bris, Socialtjänsten och Familjeenheten och tar reda på hur de skulle kunna hjälpa henne. Dessutom tar vi del av iscensatta berättelser ur verkligheten om Yasmin, vars pappa kontrollerar henne av kulturella skäl, samt om en pojke som blev misshandlad av sin styvpappa”.
  Se här.
Visa fler
hjarta

Lärarrummet: Vad behöver skolpersonal veta om hedersvåld?  Här kan du lyssna på hela programmet från UR.

stäng_icon

Ring oss


Är du 13-26 år?
Ring 020-25 30 00

Det är gratis, du behöver inte säga vem du är och samtalet syns inte på telefonräkningen.
Här är våra telefontider:
mån- och torsdag: kl 09.00-12.00
tis- och fredag: kl 13.00-15.00

Jobbar du med unga?
Ring 08-508 251 20.

För yrkesverksamma har vi öppet:
vardagar kl 09.00-16.00

Fråga Origo


Är du 13-26 år och vill du vara hemlig?

På Fråga Origo kan du ställa en fråga utan att någon vet vem du är och bara du kommer att kunna läsa svaret – klicka här.