Kropp & kön

Kön är ett sätt att dela in människor i ”män” och ”kvinnor” eller ”killar” och ”tjejer”. Många människor tänker inte så mycket på det, medan andra inte känner sig bekväma med uppdelningen i kvinnor och män. Man kan till exempel vilja definiera sig som både och eller som något mitt emellan. Att känna sig bekväm med sin kropp är en viktig del i att må bra och att skapa sin egen identitet.

Här är svar på några typiska feluppfattningar om kropp och kön:

  • Det finns ingen mödomshinna! Det finns ingen hinna som täpper till slidan och som kan spricka och/eller börja blöda på bröllopsnatten. Läs mer här.
  • Det går inte att se om en tjej är oskuld. Det går inte att kontrollera om du har haft sex eller inte. Ingen kan heller se hur du har haft sex.
  • Man behöver inte vara antingen tjej eller kille. Du kan till exempel vilja definiera dig som både och eller något mitt emellan.
  • Könsstympning har inget med hygien att göra. Den görs enbart för att kontrollera flickors och kvinnors kroppar och sexualitet utifrån föreställningen att mäns och familjers heder beror på kvinnors och flickors sexuella beteende.

Click here to view a short video about female genital mutilation and learn more about the swedish laws regarding the question.
The video is available in 10 different languages.

Har du frågor om sexualitet och oskuld?

Hör av dig till oss på Origo på 020-25 30 00, vi har egen barnmorska.

Könsstympning är förbjudet

Svenska myndigheter har ansvar att förebygga könsstympning och det är sedan länge förbjudet i Sverige. Det är oftast flickor i 4-14-årsåldern som könsstympas.

Känner du dig inte hemma i din kropp?

Alla har rätt att leva sitt liv utan att bli kränkt, hotad eller slagen. Ingen ska behöva känna rädsla för att vara den man är. Att kunna leva som hbtq-person och bli speglad och bekräftad utifrån det är en grundläggande mänsklig rättighet. Oavsett könstillhörighet och sexuell läggning är alla människor lika mycket värda.

hjarta

Visste du att…

fler än två miljoner flickor i världen könsstympas varje år? (Källa: Unicef)


Vill du veta mer?

Läs mer på RFSU:s hemsida
Se TV4s film ”Myten om mödomshinnan
Lyssna på P3 dokumentär ”Myten om mödomshinnan

stäng_icon

Ring oss


Är du 13-26 år?
Ring 020-25 30 00

Det är gratis, du behöver inte säga vem du är och samtalet syns inte på telefonräkningen.
Här är våra telefontider:
mån- och torsdag: kl 09.00-12.00
tis- och fredag: kl 13.00-15.00

Jobbar du med unga?
Ring 08-508 251 20.

För yrkesverksamma har vi öppet:
vardagar kl 09.00-16.00

Fråga Origo


Är du 13-26 år och vill du vara hemlig?

På Fråga Origo kan du ställa en fråga utan att någon vet vem du är och bara du kommer att kunna läsa svaret – klicka här.