Är du ung & utsatt?

Lever du i en situation där du inte får bestämma själv hur du ska gå klädd, vilka du träffar, vad du ska göra på fritiden eller vem du får älska?

Blir du utsatt för våld om du inte går med på reglerna som gäller hemma? Känner du dig övervakad, kontrollerad eller hotad av dina föräldrar och/eller släktingar? Tvingas du dölja din sexuella läggning? Då kan du vara utsatt för ett eller flera brott.

Vilka blir utsatta?

  • Alla kan drabbas, oavsett kön, sexualitet, religion eller etnicitet.
  • Homo-, bi- och transpersoner som lever med hedersnormer är särskilt utsatta.
  • Personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsätts för hedersrelaterat förtryck och våld kan vara extra svåra att upptäcka.

Här på sajten används ibland ordet kille för att beskriva någon som har det som brukar anses som en killkropp, och ordet tjej för någon som har det som brukar anses som en tjejkropp. Det är för att så många som möjligt ska förstå och kunna ta till sig det som står i texten, även om det inte stämmer för alla. Vi på Origo är medvetna om det och hoppas att även du som inte tycker att det stämmer in på dig, kan läsa och ha nytta av det vi skriver.

Tjejer drabbas oftare än killar

Unga människor utsätts för olika former av begränsningar och gränsen för vad som är hedersrelaterat kan vara svår att dra. Tjejer pressas i högre utsträckning att anpassa sin klädsel, inte ha relationer med killar och att ”sköta sig” enligt familjens eller släktens normer. Tjejer bestraffas oftast mycket hårdare jämfört med killar. Men killar utsätts också. De kan ha krav på sig att kontrollera sina syskon, att göra slut med sin flickvän för att hon inte kommer från samma land eller har samma religion som familjen. Och både killar och tjejer kan pressas till att gifta sig med någon de själva inte har valt eller vill vara med.

Unga hbtq-personer är utsatta

Enligt hedersnormer hör kärlek och sexualitet enbart hemma i det heterosexuella äktenskapet mellan en man och en kvinna. Det betyder att all kärlek, sexualitet och relationer utanför det inte får finnas. För dig som är homosexuell, bisexuell eller transperson och lever med hedersnormer kan det vara särskilt svårt. Du kan bli mer kontrollerad, var tvingad att leva dubbelliv, inte våga säga vem du älskar eller vem du egentligen är för att inte ”förstöra” familjens heder. Du kan skambeläggas och familjen kan – om de får veta eller höra skvaller – utsätta dig för arrangerat äktenskap, försök till omvändelse eller annat våld.

Om du har funktionshinder är du extra utsatt

Har du ett eller flera funktionshinder kan det vara extra svårt att förstå vad du blir utsatt för eller att klara av att återge eventuella övergrepp för andra. Att vara beroende av anhöriga innebär ofta större risk att du isoleras från omvärlden och inte ser andra alternativ än de som du får presenterade för dig. Du kan läsa mer här.

Kontakta oss!

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig här.

hjarta

Kortfilmer för unga om att leva med hedersförtryck…

Utsatt i flera led – att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en hederskontext. UR.

Ungdomar i Botkyrka har skapat en film som visar exempel ur ungdomars vardag som lever i en hederskontext.

stäng_icon

Ring oss


Är du 13-26 år?
Ring 020-25 30 00

Det är gratis, du behöver inte säga vem du är och samtalet syns inte på telefonräkningen.
Här är våra telefontider:
mån- och torsdag: kl 09.00-12.00
tis- och fredag: kl 13.00-15.00

Jobbar du med unga?
Ring 08-508 251 20.

För yrkesverksamma har vi öppet:
vardagar kl 09.00-16.00

Fråga Origo


Är du 13-26 år och vill du vara hemlig?

På Fråga Origo kan du ställa en fråga utan att någon vet vem du är och bara du kommer att kunna läsa svaret – klicka här.