Media

Böcker, filmer, radio-inslag m.m. om hedersförtryck.

Böcker

Yahya Hassan
Yahya Hassan, född 1995, debuterar med en självbetitlad diktsamling om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Det är en modig och explosiv bok som slagit kritikerna och läsarna med häpnad. Den har kallats en absolut nödvändig beskrivning av ett Danmark idag – och är därmed på många sätt en beskrivning av dagens Sverige.
Författare: Yahya Hassan.

Du är född att göra skillnad
“Du är född till att göra skillnad är en empowermentbok skriven av Melissa Delir. Empowermentboken är ett självstärkande material, som även riktar sig till yrkesverksamma för att få en djupare förståelse.
Denna bok har två huvudpersoner: Den ena är du – och den andra är Melissa.
Kanske kan du se hela boken som ett långt, innehållsrikt och personligt brev till dig från en medsyster som generöst,
ärligt och med hopp i rösten vill dela med sig av sina erfarenheter”.
Författare: Melissa Delir.

Det finns inga skridskor i öknen
“En ungdomsroman med två huvudpersoner: Fatima som med sin familj flytt från Irak och svenska Sofia som strular och testar gränser. Berättelsen kretsar kring Fatima och hennes pappa som vill styra hennes liv och inte tillåter att hon tillägnar sig svenska vanor. Fatima gör ett försiktigt uppror, trotsar pappan och åker skridskor med Sofia, fast hon inte får. När hon ramlar i en vak, hamnar på sjukhus och allt uppdagas blir hennes pappa rasande och är beredd att förskjuta henne. Mamman och Sofia lyckas ändå få honom på bättre tankar. Sofia är en vanlig svensk tonåring som saknar föräldrakontakt och trygghet i tillvaron. Händelsen med Fatima förändrar också hennes liv.”
Författare: Mats Berggren.

Stjärnlösa nätter
“Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.Arkan Asaad skriver ogarderat, charmigt, väldigt kul och väldigt sorgligt. I Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av en hederskultur från en ung mans synvinkel”.
Författare: Arkan Asaad.

Hbt och heder
“Du ska vara snäll och din familj är det viktigaste, du ska inte bråka med dem. Om du vill tycka om killar då får du göra det men då får du göra det i hemlighet och ta straffet sen. Var hur du vill, men kräv inte att alla andra ska acceptera det. Håll det för dig själv.”- Chia, 22-årig kille. Sedan morden på Fadime Sahindal och Pela Atroshi har begreppet hedersrelaterat våld blivit en del av det svenska språket. Begreppet heder har hittills huvudsakligen associerats med mäns våld mot unga heterosexuella kvinnor. Att också hbt-personer oavsett kön drabbas har uppmärksammats i betydligt mindre utsträckning. I denna intervjustudie berättar unga hbt-personer som vuxit upp i familjer med hedersnormer om sina liv. De berättar om de våldsamma konsekvenser som drabbar den som bryter mot familjens normer och om ett samhälle som vänt dem ryggen”.
Författare: Hedvig Nathorst-Böös, Frida Dari och Cecilia Jarl-Åberg.

Vägen ut från familjevåld
Information på svenska och arabiska för våldsutsatta kvinnor och flickor. Skrifterna innehåller fakta om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och kvinnors rättigheter i det svenska samhället.
Författare: Ritva Olovson

Fallen flicka
“Rona är sen ut från skolbiblioteket. Klockan är strax efter fem. Hon skulle egentligen behöva fortsätta att läsa sina läxor, men hon vet att det här är allt hon får. En alldeles egen, speciell timme mellan fyra och fem. Fyra, då skolan egentligen slutar. Fem, då den slutar enligt det specialgjorda schema som Monika, hennes lärare, har gett henne så att hon ska kunna visa pappa hemma att hon är schemalagd till klockan fem. Hennes gyllene, heliga timme.” Rona är 16 år. Hon och hennes familj, mamma, pappa och sex syskon, flydde från Afghanistan och kom till Sverige för ett par år sen. Rona är den enda som riktigt har acklimatiserat sig, mamman är gravid och pappan lämpar över allt ansvar på sin äldsta dotter, som är den som får sköta hela hushållet. Men hon har det svårt, hennes pappa håller henne under sträng uppsikt och så fort hon inte gör som han säger så slår han henne”.

Fosterland
“En sexårig flicka och hennes familj lämnar nomadstammen i turkiska Kurdistan för 70-talets svenska folkhem och en ljusare framtid. För barnen går det bra, de ser ingen konflikt mellan det gamla och det nya. Men föräldrarna har det inte lika enkelt. De hade offrat allt för att ge sina barn en bättre framtid men känner i stället att de förlorar dem. Mamman försöker förgäves ta kontroll över barnen och pappans aggressivitet tar sig alltmer våldsamma uttryck. Till slut är skilsmässan ett faktum. En fristående fortsättning på den hyllade debuten Stamtavlor. Det här är sagan om en flicka som gör motstånd mot det som anses självklart, om syskonkärlek och om en mamma som mot sin vilja tvingas bryta med allt det gamla”.
Författare: Dilsa Demirbag-Sten

Fjäril i koppel
“För länge sedan kom Shirins farfar vandrande över gränsen från Ukraina till den lilla staden Zadrabad vid Kaspiska havet. Han blev kär i stadens längsta flicka och bestämde sig för att stanna för gott. Runt farmor och farfars vackra hus samlas släkten, farbror Abbas med affärssinne, farbror Babak som får kvinnorna på fall och den vackra men ogifta faster Mahasti. Och förstås Shirin och hennes familj. Hon är den enda dottern bland fem syskon, men minst lika modig som sina bröder och fylld av äventyrslust. Det försätter henne i svårigheter  och för med sig fantastiska upplevelser. Som liten flicka iakttar hon och lyssnar på tanterna som skvallrar om Farah Diba i farmors kök och kvinnorna som gör upp äktenskapsaffärer i badhuset”.
Författare: Zinat Pirzadeh

Imamens dotter
“Bland de muslimska pakistanierna i England är Hannahs far en andlig vägledare. I sin egen familj använder han sin makt på ett annat sätt: han utsätter sin dotter för både fysiska och psykiska övergrepp. Resten av familjen vet. Ingen förmår hjälpa.
Hannah själv försöker klara både skolan och livet hemma, men när släkten förebereder hennes bröllop med en man hon själv inte har valt flyr hon.
Imamens dotter är en berättelse om att välja friheten trots att den har ett högt pris. Hannah Shahs självbiografi har fått stor uppmärksamhet.
Författare: Hannah Shah

Varför mördar man sin dotter?
Författarna Emre Güngör och Nima Dervish har träffat och intervjuat Fadimes pappa Rahmi, Pelas pappa Agid och hennes bror Bawer, samt Saras kusin. Boken tar sin utgångspunkt i det hedersrelaterade våldet och mäns våld mot kvinnor, utifrån männens perspektiv. Tidigare har ingen försökt ta reda på hur gärningsmännen tänker och varför de begår dessa fruktansvärda dåd. Inom vissa kulturer är mannen överordnad kvinnan. Att så är fallet är en vedertagen sanning. Vad männen själva tycker om denna situation är mindre känt. I arbetet för att få bukt med hedersproblemen menar författarna att männen måste inkluderas i samtalet. Hur upplever männen själva sin livssituation? Är deras överordnade ställning alltid positiv? Och hur ska dessa man göra för att förändra dessa attityder?
Författare:  Emre Güngör och Nima Dervish

En fråga om heder
Vad kan få en far att döda sitt barn, eller en bror sin syster, för hederns skull? Hur kan en människa drivas så långt att mord känns som enda utvägen? Unni Wikan, norsk professor i socialantropologi, bestämde sig efter mordet på Fadime Sahindal för att undersöka företeelsen hedersmord.
Författare: Unni Wikan

I hederns skugga
I denna bok kommer unga män som är uppvuxna med hedersnormer till tals.De är dagens bröder och morgondagens äkta män och pappor. Vad vet vi egentligen om dem? Är de förtryckare eller offer?”I hederns skugga” är baserad på intervjuer med tio unga män i åldern 15 till 23 år, som har sina rötter i olika länder men är födda eller uppvuxna i Sverige.De berättar om vilka krav och förväntningar deras familjer har på dem.Boken är en utmärkt utgångspunkt för diskussioner med unga kring dessa teman och innehåller många tips och metoder för hur man kan arbeta förebyggande med ungdomar i grupp. Den sätter hederstänkandet i ett sammanhang och försöker skapa förståelse för varför det ser ut som det gör.
Författare: Dilek Baladiz

Vilsen längtan hem
“Den här berättelsen är självupplevd och utspelar sig under en period som på ett drastiskt sätt kom att förändra Melissa Delirs liv.När hon var tre år kom hon med sin familj till Sverige från Syrien. Tills hon var arton levde hon i en ständig solförmörkelse. En vardag präglad av fysiskt och psykiskt våld, grundat i en kristen hederskultur. Så en oförglömlig dag fattar hon det kanske svåraste beslutet en människa kan fatta. Hon flyr från sin egen familj.Här får vi följa Melissa från det att hon lämnar sitt hem till där hon står idag, på egna ben, men med många djupa ärr i både kropp och själ. Vi får ta del av hur hon ideligen tvingas byta boendeformer och ständigt kastas mellan hopp och förtvivlan. Hon hamnar på skyddat boende, stödboende, hos jourfamilj och på psykakuten och hon kämpar med psykologer, kuratorer, socialsekreterare och boendepersonal”.
Författare: Melissa Delir

Barnbrudar
“Tina Thunander har träffat flickor som stått brud långt före artonårsgränsen. Hon har intervjuat religiösa ledare och representanter för sociala myndigheter, skolor och polisen. Hos dem är barnäktenskapen välkända, men de saknar möjlighet att stoppa dem. Ibland blundar de. Och tvångsäktenskap är inte förbjudet i Sverige.”
Författare: Tina Thunander

Kartor för vilsna älskande
“När Jugnu och hans älskade Chanda försvinner blir ingen egentligen förvånad. De unga tu har, precis som många andra par i England, levt tillsammans utan att vara gifta, men i deras pakistanska familjers ögon har de dragit skam och vanära över hela släkten. Fem månader senare grips Chandas bägge bröder, misstänkta för att ha mördat kärleksparet.
Jugnus bror Shamas har levt i England i många år. Hans hustru är rättrogen muslim och lever helt enligt det gamla hemlandets sedvänjor. Detta har drivit deras tre barn ifrån dem, inte minst dottern som giftes bort i Pakistan när hon var sexton och som nu återvänder och ställer sina föräldrar mot väggen. Hur kan en mor offra sin egen dotter. För vad? Och för vems heder?”.
Författare: Nadem Aslam

Brick Lane
Brick Lane handlar om Nazneen, en ung kvinna från Bangladesh som hamnar i London, hos en dubbelt så gammal man genom ett arrangerat äktenskap. Boken behandlar hur Nazneen långsamt låter sig integreras i en för henne helt främmande miljö.
Författare: Monica Ali

En fråga om heder
“Boken handlar om att vara en del av två kulturer, eller kanske mer rätt, om att vara mellan två kulturer. Boken bygger på berättelser och livserfarenheter från ett antal unga flickor och kvinnor med just den bakgrunden, även om karaktärerna i boken är påhittade.”
Författare: Gunilla Wahlström

Överlevnadshandboken
7 flickor med utländsk bakgrund i åldrarna 16-27 år berättar om sina erfarenheter av att leva i två kulturer samtidigt. I boken finns information om vart man kan vända sig för att få hjälp när situationen känns ohållbar. Det finns även intervjuer med personer som genom sitt jobb möter flickor som lever under svåra förhållanden. Advokat Elisabeth Fritz och den socialdemokratiske riksdagsledamoten Nalin Pekgul är några av de som delar med sig av sina erfarenheter. Boken riktar sig främst till dessa flickor men även till vuxna som möter dem i sin vardag.
Författare: Farnaz Arbabi

Blomma i Afrikas öken
“En blomma i Afrikas öken är en berättelse om Waris Dirie, en kvinna som aldrig ger upp. Waris Dirie är född i Somalia, i en nomadfamilj vars vardag i mycket präglades av traditionella muslimska värderingar. Vid sex års ålder vallade hon getter i den somaliska öknen. När hon var tolv skulle hon giftas bort med en för henne okänd sextioårig man. Hon flydde då till Mogadishu och lyckades ta sig vidare till London där hon fick arbete som oavlönad piga hos en farbror, den somaliske ambassadören. I London “upptäcktes” hon som fotomodell och inledde en sagolik karriär som toppmodell med hela den rika världen som arbetsfält. Waris Dirie är bosatt i New York. Hon arbetar fortfarande som fotomodell men är också s k human rights ambassadör vid FN med uppgift att skapa en världsopinion mot kvinnlig könsstympning. Hon utsattes själv, som liten flicka, för könsstympning av grymmaste slag. En blomma i Afrikas öken är en omtumlande läsning som ger inblickar i seder och bruk i en somalisk nomadfamlij men också i det glittrande livet i den internationella modevärlden. Boken är också ett kraftfullt dokument i kampen mot kvinnlig könsstympning”.
Författare: Waris Dirie

Filmer

 

 

Radio

stäng_icon

Ring oss


Det är gratis, du behöver inte säga vem du är och samtalet syns inte på telefonräkningen.
Här är våra telefontider:
mån- och torsdag: kl 09.00-12.00
tis- och fredag: kl 13.00-15.00

För yrkesverksamma har vi öppet:
vardagar kl 09.00-16.00

Fråga oss


På Fråga Origo kan du ställa en fråga utan att någon vet vem du är och bara du kommer att kunna läsa svaret – klicka här.